House of Nature / Poort van Nationaal Park Bosland

Opening vanaf 5 mei 2024 / De monumentale stalen sculptuur ‘House of Nature’ is met zijn 7,5 meter hoogte en 50 meter breedte een imposante toegangspoort van Nationaal Park Bosland. Het is gelegen in het populaire gebied de Sahara, waar ook de Reus van Bosland (uitkijktoren) te vinden is.

 

Drie zones

Kunstenaar Will Beckers creëerde een landschapswerk voor de Lommelse toegangspoort van Nationaal Park Bosland, gelegen aan de Speelpleinstraat. De installatie bestaat uit 3 zones, met als eye catcher het House of Nature. Deze 3 zones vormen samen een totaalbeleving aan de rand van de Sahara.

 

House of Nature (zone 1)

In de eerste zone staat de monumentale sculptuur House of Nature die als organische vorm verweven is met de omringende natuur. Het kunstwerk heeft een hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter. Bezoekers kunnen in het kunstwerk stappen via een doorgang die de vorm heeft van een mens. House of Nature is volledig opgebouwd uit staal. De buitenzijde bestaat uit duizenden stalen plaatjes, die in een ritmische verdeling aan elkaar worden gelast.

House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur.” – land-art kunstenaar Will Beckers

De kunstinstallatie omvat een picknicklocatie, een groene boskamer en tafels met gestileerde tekeningen van dieren die leven in Nationaal Park Bosland. Ook is er een luisterbeleving waar bezoekers kunnen luisteren naar gedichten en verhalen. Zowel voor de dierentekeningen als voor de gedichten en verhalen deed Stad Lommel een beroep op haar inwoners.

 

Wandel- en belevingspad (zone 2)

Een buggyvriendelijk wandelpad begeleiden bezoekers van de parking naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

 

Fietsenstalling en aanbindplaats voor paarden (zone 3)

De derde zone bevindt zich links van het House of Nature. Een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Info

Opening vanaf 5 mei 2024

  • Speelpleinstraat z/n, Lommel
  • Tussen fietsknooppunt 224 en 230
  • Gratis parkeren op de parking van de Speelpleinstraat
  • Wandelkaart verkrijgbaar bij Toerisme Lommel of via de webshop (€ 2,5)

 

Extra parking

  • De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel
  • Voetbalstadion Lommel SK, Speelpleinstraat 20, Lommel (100 plaatsen)
  • WICO Campus Sint-Jozef, Pieter Breugheldreef 4, Lommel (110 plaatsen)
  • De Lossing, Lossingsweg 21, Lommel (90 plaatsen)

 

Wat is er nog in de buurt?

Bekijk de kaart met de hotspots van Lommel.