Duitse Militaire Begraafplaats

De Duitse Militaire Begraafplaats is de grootste West-Europese begraafplaats uit WOII. Hier kregen 39 111 Duitse soldaten hun laatste rustplaats. Wandel langs de eindeloze gravenrijen, ontdek hun verhalen en bezin. Je innerlijke mens terug aansterken kan nadien in de brasserie met terras: Hof Ten Vrede.

 

Als we het over oorlogsgraven in België hebben, denken we meestal aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Maar ook in Limburg liggen er indrukwekkende militaire begraafplaatsen. In het bosrijke Kattenbos vind je de graven van 39.111 gesneuvelden terug. Voor het leeuwendeel gaat het om Duitse soldaten die omkwamen tijdens WOII. En dat maakt deze begraafplaats niet enkel qua oppervlakte (16 ha), maar ook vooral op vlak van het aantal doden de grootste in zijn soort.

 

Wist je dat…

… zo’n 6 400 soldaten niet geïdentificeerd werden?

… hier meer dan 15 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn?

… en ongeveer 1200 kindsoldaten begraven liggen?

… haast onzichtbaar tussen de grijze massa grafkruisen, ook 483 geïdentificeerde doden van WOI hun laatste rustplaats kregen?

 

Tip: wil je de graven écht doorgronden? Ontdek de verhalen achter de grafstenen via de Friedhofapp of tijdens een rondleiding met gids.

Info

Dodenveldstraat 30, 3920 Lommel

+32 (0)11 55 43 70

jbs-lommel@volksbund.de

www.huisovergrenzen.eu

 

Openingsuren

De Duitse Militaire Begraafplaats is niet gebonden aan openingsuren en is permanent (gratis) toegankelijk. Er gelden wel enkele toegangsregels die je kan terugvinden op de website.

 

Toegankelijkheid

Op de begraafplaats zijn verschillende schansen aangelegd om de toegang voor rolstoelgebruikers te vergemakkelijken. Maar de wandelpaden zijn niet verhard. Invalidenwagens zijn toegestaan op de begraafplaats en er is een aangepast toilet.