Wandeling 'de Vloeiweiden van Lommel Kolonie'

Deze 6 km lange wandeling toont je hoe vanaf de 19de eeuw woeste heidelandschappen plaats maakten voor vruchtbare hooilanden zonder gebruik van kunstmest. De wandeling gidst je door middel van QR-codes door het hele proces van het cultiveren van de heidegronden tot vruchtbare vloeiweiden.

 

Langs de vloeiweiden

Vanaf het kanaal volg je de weg van het water via de Heuvelse Heide, dennenbos en Lommel Kolonie tot aan de in ere herstelde vloeiweiden. Het is hier dat vrijwilligers al bijna een halve eeuw lang de traditionele landbouwtechniek van het witteren in stand houden. Je zal merken dat hierdoor niet alleen een uniek landschap, maar ook een bijzonder waardevol natuurgebied is ontstaan. Het rijke water zorgt er niet alleen voor golvend gras, maar tovert ook een thuis voor heel wat bijzondere planten- en dierensoorten. Na de verkenning van de vloeiweiden en het omliggende landschap keer je via de Grote Fossé terug naar het startpunt.

 

UNESCO cultureel erfgoed

Wist jij dat het ‘witteren’ uitgeroepen is tot UNESCO cultureel erfgoed in december 2023? Maar wat is dat ‘witteren’ nu juist?

 

Wat is witteren?

Dat is de grond bevloeien om die vruchtbaar te maken. Dat doen ze in Lommel-Kolonie door 240 km aan slootjes te graven op 16 hectare grond. Voedselrijk rivier- en kanaalwater stroomt via die geultjes over de weilanden. Zo ontstaat unieke flora en een permanent grasland. Deze techniek van het witteren bestaat al sinds midden 1800.

 

Eeuwenoude landbouwtechniek

Traditionele irrigatie van grasland is een eeuwenoude landbouwtechniek, waarbij stromend water via sloten en greppels tot op het grasland wordt geleid. Witteraars gebruiken enkel de zwaartekracht en de natuurlijke stroming van het water, zonder inzet van pompsystemen. Vrijwilligers van Natuurpunt houden deze techniek al sinds 1979 in stand in Lommel.

 

Kaart

Info

  • Start wandeling: 51°14’50.1″N 5°20’31.2″E
  • GPS-adres (ongeveer): Kolken 7, Lommel
    • Op de kleine parking waar de Grote Fossé aftakt van het Kempisch kanaal start de wandeling. Hier vind je een infobord van Natuurpunt over de wandeling terug. Vanaf de parking volg je de blauwe pijltjes.
    • Tijdens de wandeling kan je op verschillende plaatsen langs de route bijkomende informatie opvragen aan de hand van 11 QR-codes. Deze codes kan je met de FARO Erfgoedapp scannen. Je downloadt deze toepassing dan ook best voor je met de wandeling start.
  • Afstand: 6,2 km
  • Kleine gratis zandparking bij de start
  • Toegankelijkheid: bospaden en losse zand.

 

Organisatie

Natuurpunt Lommel en Erfgoed Lommel ontworpen