Marktplein

Het driehoekig marktplein is eeuwenoud. Tot Lommel in de 14de eeuw de marktrechten verwierf, was het gewoon een drinkplaats voor vee. Daarna groeide het plein uit tot een levendige ontmoetings- en handelsplaats. Vandaag vind je er – vooral tijdens de Teutenmarkt – een gezellige drukte.

 

In de 17de en 18de eeuw woonden er in Lommel heel wat Teutenfamilies. Teuten waren rondtrekkende handelsreizigers uit Noord-Limburg en Noord-Brabant (NL). Ze verkochten koper, aardewerk, textiel, … en haarpruiken tot in Frankrijk, Luxemburg en Denemarken. Ze waren goed georganiseerd en verleenden zelfs krediet aan hun klanten. Door hun lange reizen, waren ze vaak waren ze maandenlang van huis.

 

Het teutenbeeldje is een herinnering aan de tijd waarin Lommel één van de belangrijkste teutendorpen van de regio was. Vanaf de tip van het marktplein, kijkt het goedkeurend toe op de teutenmarkters die leuke hebbedingen en vintage stukken aan de man brengen. Vlak aan het Raadhuis en de kiosk, die naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid in 1905 werd opgericht.

 

Tip: ga op stap met de hele reutemeteut, een interactieve stadswandeling voor jong en oud! Je wandelt hem op eigen houtje (+- 3km) en helemaal gratis.

Info

Dorp z/n, 3920 Lommel

 

Toegankelijkheid

Het Marktplein is rolstoel- en buggyvriendelijk.