Poolse militaire begraafplaats Lommel

Poolse Militaire Begraafplaats

Poolse Militaire Begraafplaats: Een unieke getuige van de Tweede Wereldoorlog

De Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel is een plaats van herdenking. Op deze 1 hectare grote begraafplaats rusten 257 Poolse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van België in 1944. Het is de enige Poolse militaire begraafplaats in België en een unieke getuige van de Tweede Wereldoorlog.

Een bewogen geschiedenis

De begraafplaats ontstond op initiatief van de Britse autoriteiten, die een gemeenschappelijke begraafplaats wilden creëren voor alle Poolse soldaten die in België het leven lieten. De stoffelijke overschotten werden overgebracht vanuit verschillende steden en gemeenten, waaronder Ieper, Gent, Stekene, Tielt, Roeselare en Merksplas.

Een sobere en serene rustplaats

De begraafplaats is sober en sereen. Twee rijen witte graven met metalen platen met de namen van de gesneuvelden strekken zich uit langs een pad. Achteraan staat een gedenkmuur met de namen van de bevrijde steden en gemeenten, de leuze “Voor Uwe en onze vrijheid” in drie talen, en symbolen van de Poolse 1ste Pantserdivisie en de RAF squadrons.

Een blijvende herinnering

Een bronzen beeld van Marian Wnuk, een gerespecteerd Pools beeldhouwer, symboliseert de overwinning en de vrede. Jaarlijks komen Poolse veteranen en hun families naar Lommel om hun gesneuvelde landgenoten te herdenken.

Meer informatie

De Poolse Militaire Begraafplaats is een plaats van bezinning en respect. Het is een stille getuige van de moed en opoffering van de Poolse soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid.