Blauwe Kei aan het water

De Blauwe Kei

De Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote blauwe leisteen uit de ijstijd en staat bekend om het sassencomplex. In dit verrassend stukje natuur op de grens tussen Lommel en Mol wisselen landduinen, hooilanden, loofbossen, heide, vennen, ondiepe vijvers en moerassen elkaar af.

De Blauwe Kei is een prachtig wandel- en fietsgebied met haar kanaal, oude sluizen en Baileybrug. De Baileybrug is een noodbrug gelegd door de Engelsen in 1944. Het was ontworpen in 1940, om in een paar uur op te bouwen, te demonteren en te verplaatsen. Het is één der laatste originele exemplaren uit de Tweede Wereldoorlog. Dit type brug kan tot 60 meter overspannen en is wereldwijd nog in gebruik. De geklasseerde oude sluizen zijn nog steeds in gebruik. Het zijn pareltjes van industriële archeologie en overbruggen op 5 km een hoogteverschil van ongeveer 15 meter.

 

Wandellussen

Startplaats Blauwe Kei parking

  • Groen: 4,9 km
  • Geel: 8,8 km
  • Rood: 11,1 km

Startplaats Ecocentrum De Goren

  • Oranje: 8,3 (volg de bruine kruisjes tot aan de oranje route).
  • Blauw: 11 km

 

Vogeltip

In dit natuurgebied komen zeldzame vogels zoals de ijsvogel, wespendief en havik voor! Een verrekijker en fototoestel zijn hier tijdens het najaar dan ook zeker een must.

 

Horecatip

Bij fietscafé Dikke Lowie, gelegen aan de brug, kan je een fijn pauzemoment aan het water inlassen. Deze is van mei tot oktober geopend.

Info

Blauwe Kei (aan sas 1), Blauwe Kei z/n, Lommel.