Tips van sterrenchef Jan Tournier

Culinair genieten: in Bosland neemt het vele vormen aan. Van een streekproductenpicknick over mediterraans lunchen met lokaal geteelde wijnen tot dineren in een sterrenrestaurant. Bij Cuchara fonkelen er zelfs twee sterren aan het firmament. Chef-kok Jan Tournier is dan ook de uitgelezen smaakmaker om ons in te wijden in het overheerlijke karakter van Bosland.

 

Jan Tournier is een rasechte Lommelaar. In 2009 opende hij er in de Lepelstraat zijn gastronomisch restaurant: Cuchara, Spaans voor lepel. Vier jaar later beloon de Michelin zijn keuken met een eerste ster. In 2019 volgde de tweede. Intussen woont hij in Pelt, omringd door de ruisende bomen van Bosland. Kortom: een ideale ambassadeur om te ‘sparren’ over smaken, proeven en genieten.

 

Glazen boom aan het plafond

De naam mag dan wel Spaans zijn, de keuken van Cuchara is eerder Japans georiënteerd. “Ik werk met tasting menu’s van 8 tot 12 gangen. De klemtoon ligt hier bij op het pure, het frisse. Ik merk dat de Japanse keuken me steeds meer aan trekt. Zonder mijn roots te verloochenen, natuurlijk.” Dat mag je letterlijk nemen. Dé eyecatcher in Cuchara is ‘Root’ een gigantisch glazen kunstwerk dat als een wortel uit het plafond lijkt te schieten. “Het is een okerkleurige glazen boom die uit 36 elementen bestaat. Die werden geblazen in het GlazenHuis. Voor het ontwerp hebben we een echte boom uit Bosland opgemeten en in glas nagemaakt. Ik ben trots op mijn streek. En laat dat ook graag merken.”

 

Seizoenen op je bord

De seizoenen vertalen zich ook op tafel. “Vroeger plukte ik in de herfst eekhoorntjesbrood in de Boslandse natuur. Nu mag dat niet meer. Bospaddestoelen vind je in het najaar niet alleen terug in het wild. Ze verschijnen ook regelmatig op de menukaarten in de brasseries.” Dat geldt ook voor bessen en bramen. “Die groei en hier lustig in het groen. Blauwe bessen, braambessen, frambozen … Ze zitten boordevol smaak en geven kleur aan desserts. Ik maak er graag gebruik van.” In het voorjaar krijgen de borden van Cuchara ook geregeld een witte toets. “Asperge is een heerlijk ingrediënt om mee te werken. Ze verkiezen een goed doorlatende zandgrond. Geen wonder dus dat ze ook in Peer gekweekt worden.”

 

Een terrasje doen

Ondanks zijn gereputeerde wijnkaart, is Jan een echte bierfan. “Ik kan echt genieten van een zwaarder biertje. Zoals een tripel. Die malse volle smaak. Elke Boslandgemeente heeft wel een eigen variant op de kaart staan. Fijn om die uit te proberen. Liefst op een zonnig terras natuurlijk, lekker gemoedelijk, met zicht op het vele groen. Dat is puur genieten.”

 

Stadsterrassen meepikken

Nestel je in een van de vier centra op een zonovergoten terrasje en nip van een streek bier. Kom tot rust terwijl de wereld rondom je blijft draaien. Schol!

 

Gastronomisch snoepen bij Cuchara? www.cuchara.be

Een interview van Bosland met de foto’s van Cuchara.