Wateringhuis

Het Wateringhuis is een natuurhuisje in beschermd natuurgebied De Watering. Ooit was dit een droog heidelandschap, maar dankzij een uniek bevloeiingssysteem transformeerde het in een vogel- en plantenparadijs. Meer dan de helft van de planten vind je nergens anders terug in België. In het Wateringhuis kom je er alles over te weten.

In Lommel-Kolonie ligt een waardevol systeem van graslanden, met toevoerkanaaltjes en afvoergreppels. Het ligt er al 150 jaar en het is een uniek overblijfsel van een groot irrigatieproject van de Belgische staat. Ooit was het bedoeld om de zure en droge heidegronden naar hoogproductieve hooilanden om te zetten en de gronden te verkopen. Maar een lucratieve business werd het niet. Het ‘witteren’ is sindsdien wel een begrip in Lommel. Vrijwilligers van Natuurpunt en Erfgoed Lommel helpen er de traditie in ere te houden en onderhouden al zo’n veertig jaar grote delen van de vloeiweiden op de oorspronkelijke, handmatige manier. Deze oude landbouwtechniek kreeg in 2019 zelfs een plaats op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Erfgoed.

 

Tip: bezoek De Watering met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen! (minstens 3 weken op voorhand aan te vragen)

 

De themawandelingen zijn volledig gratis en vinden elke eerste zondag van de maanden januari, maart, mei, juli, september en november plaats. Meer info over de thema’s en de starturen vind je op www.natuurpuntlommel.be/kalender

Info

Oude Maai 80, Lommel

+32 (0)472 40 85 20

kris.schurmans@gmail.com

www.natuurpunt.be

Het Wateringhuis is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Enkel een beperkt gedeelte van natuurgebied De Watering is voor publiek toegankelijk (tussen wandelknooppunten 62 en 63).

 

Openingsuren

Het Wateringhuis is van juni tot september elke zondag open van 14.00 – 18.00 u, en van oktober tot mei elke eerste zondag van de maand van 14.00 – 18.00 uur. Je kan er ook op afspraak terecht (2 weken op voorhand aanvragen).

 

Toegankelijkheid

Het Wateringhuis is rolstoel- en buggyvriendelijk.