Raadhuis

In het midden van het driehoekige marktplein staat het oude Raadhuis. Achter de mooie witte gevels schuilen een ontvangstruimte, concertzaal én een expositieruimte vol glaskunst.

 

Hoewel het oude Raadhuis geen geklasseerd monument is, heeft het voor de Lommelaars toch een grote monumentwaarde. In het begin van de 17de eeuw stond er op het Marktplein een kapel. In 1648 kreeg de kapel de functie van Raadhuis. Nadien, in 1845, werd de sloophamer bovengehaald en werd een classicistisch gemeentehuis gebouwd. Een klein rechthoekig gebouw, met een torentje met klok op het dak. Dit kreeg bij de uitbreiding in 1912 een heel eclectische stijl. Na een laatste restauratie in 1989 wordt dit cultuurhistorische gebouw gebruikt voor vergaderingen, cursussen en allerhande plechtigheden. Het stadspersoneel kreeg een nieuw gemeentehuis aan de overkant van de straat.

Er staat een kleine selectie van kunstwerken uit de glaskunstcollectie van Lommel en de bruiklenen van de verzamelaars Guy Embrechts & Adhemar Ryckaert en Dirk Schrijvers.

 

Het Raadhuis was ook ooit een gevangenis, en dat merk je nu nog aan de kleine deurtjes. Je moet al heksentoeren uithalen om hier zonder hoofdpijn binnen te geraken. Van heksen gesproken: Lommel had in de 19de eeuw haar eigen heks. Het vrouwtje kreeg de bijnaam ‘De Zwarte Fles’ omdat ze altijd een lange zwarte kapmantel droeg met een uitgeholde verlichte raap, uitgesneden als een doodskop. Halloween avant-la-lettre!

Info 

Dorp z/n, 3920 Lommel

+32 (0)11 399 699

info@ccdeadelberg.be

www.ccdeadelberg.be

 

Toegankelijkheid

Het Raadhuis is rolstoel- en buggyvriendelijk.