Raadhuis

In het midden van het marktplein staat het statige oude Raadhuis. Dit historische gebouw is sinds kort de vaste stek voor kamermuziek. Achter de mooie witte gevels schuilen een ontvangstruimte, de Charlotte van der Seijs concertzaal met een Fiazoli vleugelpiano én een expositieruimte vol glaskunst.

 

In het begin van de 17de eeuw stond er een kapel op de plek van het Raadhuis, maar in 1648 kwam Lommel onder protestants bewind. Gevolg? De kapel veranderde stante pede in een klein rechthoekig gebouw, met een torentje met klok op het dak. Nadien, in 1845, werd de sloophamer opnieuw bovengehaald en verrees uit de brokstukken een classicistisch gemeentehuis. Dit kreeg bij de uitbreiding in 1912, een heel eclectische stijl.

 

Het Raadhuis was ook ooit een gevangenis, en dat merk je nu nog aan de kleine deurtjes. Je moet al heksentoeren uithalen om hier zonder hoofdpijn binnen te geraken. Van heksen gesproken: Lommel had in de 19de eeuw haar eigen heks. Het vrouwtje kreeg de bijnaam ‘De Zwarte Fles’ omdat ze altijd een lange zwarte kapmantel droeg met een uitgeholde verlichte raap, uitgesneden als een doodskop. Halloween avant-la-lettre!

Info 

Dorp z/n, 3920 Lommel

+32 (0)11 399 699

info@ccdeadelberg.be

www.ccdeadelberg.be

 

Toegankelijkheid

Het Raadhuis is rolstoel- en buggyvriendelijk.