Mariapark Lommel

Mariapark

Mariapark: bedevaartsoord met unieke kruisweg

Verscholen in de voormalige fabriekswijk van Lommel-Werkplaatsen ligt het Mariapark. Hét bedevaartsoord van Noord-Limburg, is geliefd om zijn unieke openluchtkruisweg en de talrijke religieuze bouwwerken in artistiek kunstbeton.

 

Religieuze kunst

Het park werd in 1925 aangelegd door de paters Kapucijnen. De eerste steen was voor een Lourdesgrot, gebouwd door betonwerker Michiel Geysels. Naast de grot prijkt een groot Heilig Hartbeeld, eveneens van Geysels’ hand. In 1933 werd de kapellenkrans ter ere van de Zeven Weeën van Maria toegevoegd, met sfeervolle kapellen en bas-reliëfs die de smart van Maria uitbeelden.

 

Een unieke kruisweg

Achter de kapellenkrans bevindt zich de kruisweg, een ware blikvanger in het park. De 14 staties, met beelden van Dupon uit Brugge, leiden naar een monumentale Calvarieberg. De rotspartijen en crypte werden gecreëerd door de kunstrotswerkers van Westmeerbeek.

Uitbreiding en restauratie

In de loop der jaren werd het Mariapark verder uitgebreid met een kerststal, een kapel ter ere van Heilige Jozef en een beeld van Franciscus van Assisi. In 1981 werd een H. Lidwinakapel toegevoegd, ter ere van de patrones van de zieken en gehandicapten.

De kruisweg werd in 1992 gerestaureerd door de Stad Lommel met steun van de Koning Boudewijnstichting. In 2000 volgde een restauratie van de Lourdesgrot.

Bedevaarten en bezinning

Het Mariapark is nog steeds een geliefde bedevaartplaats. Jaarlijks, op 1 mei, vindt er een grote bedevaart naar de grot plaats. Van mei tot oktober worden er ook kleinere vieringen georganiseerd.

Naast de religieuze betekenis is het Mariapark ook een waardevolle plek voor wie rust en bezinning zoekt. De unieke kruisweg en de sfeervolle kapellen maken van dit park een bijzondere bezienswaardigheid in Lommel.

Extra informatie:

  • Beschermd monument: Het Mariapark is sedert 2005 beschermd als monument vanwege de historische, artistieke, volkskundige en socio-culturele waarde.
  • Stijl: De bouwwerken in het park zijn opgetrokken in een expressionistische stijl, typerend voor de jaren 1920-1930.
  • Materialen: De meeste bouwwerken zijn gemaakt van kunstbeton, een materiaal dat in die tijd populair was.
  • Toegankelijkheid: Het park is gratis toegankelijk.

Info

Martinus Van Gurplaan z/n, Lommel

(vlak naast de kerk)

 

Toegankelijkheid

Het Mariapark is rolstoel- en buggyvriendelijk.