Joe’s Bridge

Joe’s Bridge is de bijnaam van de beruchte brug nummer 9 over het Kanaal Bocholt-Herentals in Lommel-Barrier. Deze brug speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol bij de uitvoering van Operatie Market Garden en is vandaag het vertrekpunt van het Airbornepad Market Garden.

 

Op 10 september 1944 veroverden de Irish Guards onder bevel van John Ormsby Evelyn Vandeleur, brug 9 van de Duitsers. Als eerbetoon voor deze taktvolle verrassingsaanval, vernoemden de Britten de brug naar de commandant zijn initialen: J.O.E. Precies een week later, op 17 september was Joe’s Bridge de springplank voor één van de beroemdste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden. Oftewel, het gewaagde plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery om een aantal bruggen over de grote Nederlandse rivieren te veroveren, met een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden).

 

Joe’s Bridge werd na de oorlog herbouwd en is sinds de Bevrijdingsfeesten in 2004 het vertrekpunt van het Airbornepad Market Garden. Een gedenksteen aan het Barrierspark herinnert aan de gebeurtenis op 10 september 1944.

Info

Luikersteenweg, Lommel

Coördinaten: 51°14’20.94”N / 5° 22’ 43.32”0

 

Wandel zelf in de voetsporen van de bevrijders en koop de wandelgids in ons toeristisch infokantoor of hier digitaal. Prijs: €16,40

 

Toegankelijkheid

Joe’s Bridge is rolstoel- en buggyvriendelijk.