Huis Aerts

Het charmante Huis Aerts werd vernoemd naar de eerste Lommelse burgemeester Jan Jacob Aerts en ligt pal aan het marktplein. Vroeger was dit een herberg met logies, nu vind je hier de kunstgalerij van het GlazenHuis terug. Zoek je een uniek gemaakt glaskunstwerk? Dan is dit de plek waar je moet zijn!

Van 1805 tot aan het begin van de 20ste eeuw was Huis Aerts een herberg met logies. De kleurrijke Galerij is dan ook een heerlijke clash van authentieke elementen met originele expositiewanden en moderne vitrinekasten.

 

Kunstgalerij GlazenHuis

Naast de kleinere glazen souvenirs in de Glasshop, stelt GlazenHuis haar grotere kunstwerken te koop in de Galerij. Deze bevindt zich in de prachtige setting van het historische Huis Aerts. De exclusieve kunstwerken van de galerij zijn vervaardigd door internationale ‘artists in residence’ die afgelopen jaren in het Lommelse glasatelier hun creaties leven in bliezen. Dit residentieprogramma heeft intussen een wereldwijde reputatie. Het aanbod van de galerij is dus op z’n minst uniek te noemen.

 

Geschiedenis Huis Aerts

Het huis Aerts – ook wel bekend als het huis Joosten, naar de laatste bewoner – werd opgericht in 1805 door Jan Jacob Aerts (die in 1808 werd aangesteld tot de eerste burgemeester van Lommel) en Maria Elisabeth Van Ham. Omdat deze laatste een afstammelinge was uit een bekend teutengeslacht, wordt het huis Aerts ook wel eens een teutenhuis genoemd. De initialen van de bouwheer en zijn echtgenote en de cijfers van het bouwjaar zijn verwerkt in het houten bovenlicht van zijn huis. Het huis heeft tot in de 20ste eeuw de functie vervuld van afspanning, herberg en logementhuis.

De oprichting van het huis Aerts moet gezien worden in het licht van de specifieke politieke en economische toestanden die toentertijd in Lommel heersten. Lommel was een grensdorp, een doorvoerplaats die een grote rol speelde als oponthoudplaats voor het postkoetsverkeer tussen Breda en Maastricht, wat de bestaansredenen en het floreren van afspanningen en andere neringen (vb. smeden) verklaart. Oorspronkelijk was aan het huis Aerts ook een agrarische functie gekoppeld, doch dit gedeelte van het woonhuis werd afgebroken in de twintiger jaren van de 20ste eeuw.

Op een oude foto van het huis Aerts werd geschreven: “In de Sociëteit J Aerts Lommel”. Dit verklaart zich als volgt: in de jaren 1840-1852 kende Lommel een jagersclub, de Sint-Hubertusgilde, waarvan het stamlokaal gevestigd was in de herberg Aerts. Bovendien was Peter Jacob Aerts (zoon van Jan Jacob) hoofdman van de gilde. In het verklarend woordenboek ‘Bouwkundige termen’ van E.J. Haslingshuis, wordt de term “sociëteit” (van het Latijn societas: verbond, vereniging) omschreven als: “gebouw waar een gezelligheidsvereniging, een maatschappelijke of politieke groepering of een beroepsgroep lees-, gelag-, speel- en verpozingszalen heeft. Uit het koffiehuis voortgekomen sinds ca. 1760”.

Op 29 maart 1974 werd het huis beschermd als monument. Het is eigendom van de stad Lommel.

 

Info

Dorp 14b, 3920 Lommel

+32 (0)11 399 601

info@glazenhuis.be

www.glazenhuis.be

 

Openingsuren

Elke dag van 10.00 – 17.00u

 

Toegankelijkheid

Huis Aerts is rolstoel- en buggyvriendelijk.