GR-paden

Grote Routepaden of GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je kan ze volgen met behulp van wit-rode markeringen, een gpx-track of een topogids. Het zijn nooit de snelste routes van A naar B, wel de aantrekkelijkste. En zoveel mogelijk onverhard. Het Vlaamse netwerk telt bijna 5.000 GR-kilometers en sluit naadloos aan op routes in Wallonië en in onze buurlanden.

GR-paden door Lommel

 

GR 561 Kempen – Maaspad

De GR 561 start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. Aan het begin van de route wandel je door het Hageland, flirt je met drie provinciegrenzen en spot je misschien otters in de Netevallei. Daarna baan je je een weg door het woestijnzand van de Lommelse Sahara Lommel en ontdek je aan de Nederlandse grens de sprookjesachtig kronkelende Dommel. Als je bij Valkenswaard de bocht naar het zuiden inzet, wordt het landschap ruwer: Leenderbossen, Stamprooierbroek en sporen van knagende bevers. Via Opitter en Opoeteren kom je in de Mechelse Heide op het hoogste punt van het Nationaal Park Hoge Kempen. En voor je het weet bereik je de Maasvallei en kun je Maastricht verkennen.

 

Route

GR-markering: 222 km

 

GR 564 Kempen-Condroz

In het eerste deel van je tocht ontdek je de zanderige heuvels van de Limburgse Kempen. Door bossen en natuurreservaten, langs vennen en vijvers loopt de route zuidwaarts. Eerst door de natuurgebieden Terhaagdoornheide en De Teut, wat verder langs de domeinen van Kelchterhoef, Hengelhoef en Bokrijk. In Diepenbeek steek je het Albertkanaal over en trek je van de vochtige Demervallei, door Kortessem, richting Limburgs Haspengouw. Een rijke streek met grotere landbouwbedrijven, vierkantshoeven, graan en bieten en fruitplantages, die in de lente schitteren met hun bloesems. Voorbij Landen steek je de taalgrens over en kom je uit in de streek die eeuwen geleden het kerngebied was van de Merovingische hofmeiers. Tijdens het laatste deel van je tocht loop je van Haspengouw door Hannut en Avennes, en bereik je de Mehaigne. Nu ga je klimmen en dalen: door vochtige valleitjes met bossen en moerassen, akkers op de hoogtes en hier en daar een imposant kasteel. Eenmaal aangekomen in Huy, eindigt je tocht aan de oevers van de Maas en aan de grens van de Condroz, waar de route aansluit op de GR 576

 

Route

GR-markering: 167 km

Info

Wandelgidsen: €17 via ons toeristisch infokantoor of onze hier digitaal.

 

Toegankelijkheid

Het aantal onverharde wegen op deze GR-paden is bijzonder groot. De routes zijn niet rolstoel- en buggyvriendelijk.