Natuurgebied De Watering in Lommel met waterpartijen en begroeiing.

De Watering

De Watering: een uniek stukje natuur in Lommel

Ontdek de wonderlijke wereld van de vloeiweiden

Stap binnen in De Watering, een bron van biodiversiteit in Lommel. Wandel doorheen de eeuwenoude vloeiweiden, waar het water kabbelt door de sloten en de vogels zingen in de bomen. Dit unieke natuurgebied is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

 

Een rijke historie

De Watering werd in de 19de eeuw aangelegd door de Belgische staat om de arme Kempense zandgronden te bevloeien. Het ingenieuze bevloeiingssysteem zorgde voor een vruchtbare grasland, waar hooi geteeld werd voor de veehouderij. De Watering is dan ook een stille getuige van de rijke landbouwhistorie van de Kempen.

 

Een bron van biodiversiteit

De Watering is een thuis voor een ongelooflijke diversiteit aan planten en dieren en telt meer dan 350 verschillende plantensoorten en 120 vogelsoorten. De vloeiweiden zijn dan ook een belangrijk natuurgebied en een hotspot voor biodiversiteit.

 

Beleef de Watering

De Watering is een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes van het gebied leiden. Onderweg kan je genieten van de prachtige natuur, de idyllische waterpartijen en de unieke flora en fauna.

Tip! Doe de nieuwe wandeling: de Vloeiweiden van Lommel Kolonie

 

Een tip voor de natuurliefhebber:

Bezoek het natuurgebied met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen. De themawandelingen zijn volledig gratis en vinden elke eerste zondag van de maanden januari, maart, mei, juli, september en november plaats. Meer info over de thema’s en de starturen vind je op www.natuurpuntlommel.be/Kalender.html.

 

De Watering

  • Unieke vloeiweiden met een rijke historie
  • Ongelooflijke diversiteit aan planten en dieren
  • Prachtige wandel- en fietsroutes
  • Idyllische waterpartijen
  • Unieke flora en fauna

Info

Startplaats: Wateringhuis, Oude Maai 80, 3920 Lommel.

Parkeren kan aan het einde van de Koloniestraat.

De Watering is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Gegidste wandelingen kunnen gereserveerd worden via:

Kris Schurmans

+32 (0)472 40 85 20

kris.schurmans@gmail.com

 

Openingsuren

Het Wateringhuis is van juni tot september elke zondag open van 14.00 – 18.00 uur, en van oktober tot mei elke eerste zondag van de maand van 14.00 – 18.00 uur. Je kan er ook op afspraak terecht (2 weken op voorhand aanvragen).

 

Toegankelijkheid

Omwille van haar hoge natuurlijke waarde, is het natuurgebied slechts beperkt toegankelijk: tussen wandelknooppunten 62 en 63. De paden zijn niet rolstoel- en buggyvriendelijk.

Het Wateringhuis is rolstoel- en buggyvriendelijk.