Beiaardconcerten

Elke woensdag tussen 15.00 – 16.00 u hoor je in het stadscentrum van Lommel de klokken luiden. Niet de gewone kerkklokken, wel de beiaardklokken. 63 in totaal. Beiaardier Liesbeth Janssens tovert de meest uiteenlopende muziekstukken uit het indrukwekkende instrument in de Sint-Pietersbandenkerk.

 

Van modern tot klassiek. En soms ook kinderliedjes en Vlaamse klassiekers. De Belgische beiaardmuziek werd in 2014 door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De Lommelse beiaard pronkt al sinds 2000 in de kerktoren van de Sint-Pietersbandenkerk en is bovendien best uniek. Met 63 klokken (die in totaal 15,5 ton wegen) is de tweede grootste beiaard van België, die op 16 september 2000 voor het eerst werd bespeeld. Dat bespelen gebeurt trouwens vaak volledig handmatig. Maar er is ook een automatisch spel dat computergestuurd is en 100 verschillende melodieën bevat. Dit is verbonden met elektromagnetische hamers aan de buitenkant van de klokken en laat elk half uur een melodie horen.

 

Tip: het Burgemeesterspark is een ideale luisterplek om te genieten van de unieke beiaardklanken.

Info

Kerkplein z/n, Lommel

+32 (0)486 807 370

jliesbeth@telenet.be

Elke eerste woensdag van de maand kan je van 15.00 – 16.00 u de kerktoren en de beiaard bezoeken. Individueel of in groep. De toegang is gratis en voor meer info kan je contact opnemen met stadsbeiaard Liesbeth Janssens.

 

Toegankelijkheid

De Sint-Pietersbandenkerk is gratis te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang en rolstoel- en buggyvriendelijk. De kerktoren met beiaard, kan je enkel bezoeken op reservatie.