Tips van chef Jan Mangelschots

Met Cocotte heeft Lommel een prachtig en smakelijk restaurant met vermelding in de Michelingids. Chef Jan Mangelschots kan zelf ook enorm genieten van een goed glas wijn, een lekkere hap of een verfrissend ijsje. Hij verklapt zijn favoriete adresjes in Lommel.

 

Met tweesterrenrestaurant Cuchara heeft Lommel een unieke culinaire trekpleister. “Uit eten gaan, is mijn grote hobby. Ik trek regelmatig op ontdekkingstocht, maar zoals Cuchara kwam ik nog geen tweede restaurant tegen. Chef Jan Tournier heeft een aparte kookstijl, hij pakt uit met een belevingskeuken waarbij elk gerecht enorm creatief en verrassend is”, zegt Jan Mangelschot, zelf één van de smaakmakers in Lommel. Met zijn restaurant Cocotte zet hij Lommel mee op de gastronomische kaart. Hij trekt er graag op uit langs andere Lommelse adresjes om te smullen en te genieten. “Zaterdagmiddag is het familietijd. Dan trekken we graag naar De Waterkant langs het kanaal in Kerkhoven. Het is er heel rustig en gezellig zitten op het terras. Het Stepperiet, met een lekkere biefstuk, een goed sausje en dunne frietjes, is er een aanrader. We eten er net zo vaak een croqueske of een kleine hap.”

 

Lekker crèmeke

Op zondag tijdens een zomers fietstochtje met zijn gezin stopt chef Jan al eens graag bij Crèmelien in Kattenbos. “Uitgebaat door een jong en enthousiast ondernemerskoppel. Ze hebben enkele zitplaatsen, maar meestal nemen we een schepijsje voor onderweg mee. Het ijs is er echt heel lekker. In de winter pakten ze uit met bubble waffles. En je kan er terecht voor diy-donutboxen waarmee je zelf je donut kan versieren. De nichtjes vinden het geweldig.” Ook voor zijn favoriete frituur rijdt Jan naar Kattenbos. “Ook al liggen er heel wat frituren in onze buurt bij frituur ’t Spoor bakken ze de lekkerste frietjes. Ze serveren er ook heel wat bereidingen en sauzen uit eigen keuken. Wij gaan meestal voor een standaard friet met een frikandel. (lacht)”

 

Zalig terrassen

Tijdens de sluiting van de horeca in de lockdown was Jan vaste takeaway-klant bij Brasserie ’t Onderwerp. Hij is blij dat hij nu de pasta Ooh Sorry opnieuw in de zaak kan eten. “De pasta Ooh Sorry, met scampi, spekjes, champignons en een tomatensausje, is ooit verkeerd gemaakt door de chef. Maar ondertussen is het een vaste waarde op de kaart. Ik ben geen fan van scampi, maar deze pasta is echt lekker.” Ook op het terras van ’t Tuincafé in het centrum vertoeft Jan graag. “De brasserie heeft een kleiner terras aan de voorzijde waar het leuk is om naar de voorbijgangers te kijken. Als ik liever wat rustig zit, dan neem ik plaats op het gezellige terras aan de achterzijde van de zaak waar je wat meer ingesloten zit. Het is er zalig genieten van een hapje en een drankje.”

 

Trendy wijnbar

Van drankjes gesproken: Jan is een grote wijnliefhebber. “Bier drink ik niet graag, maar van een goed glas wijn kan ik echt genieten. Ik kijk dan ook enorm uit naar een bezoek aan Cultuurbar, de nieuwe wijnbar aan het vernieuwde cultuurcentrum van sommelier Sanne Dirx. Een toffe wijnbar waar je een glas wijn kan drinken en wat fingerfood kan eten, dat ontbrak nog in Noord-Limburg.” Na de drukke avondservice op zaterdag trekt chef Jan er wel eens met het personeel op uit. Dan zakken ze af naar Terrazza Boutique. “Ik ben geen whisky-drinker, maar van een Whisky Sour kan ik wel genieten. Ik hou van zuur, ook in mijn eten. Met mijn vrouw en zoontje houd ik er ook wel eens halt tijdens een zondagse wandeling voor een zomers cocktail op het terras. Lekker en gezellig.”

 

Wat zeker niet mag ontbreken in het lijstje met favorieten van Jan Mangelschots is de nachtelijke hap. “Elke chef zal beamen dat die nachtelijke hap onontbeerlijk is. (lacht) Dan kies ik voor een kebab van Twins in Lutlommel. Een vriendelijke service en echt de lekkerste kebab in omstreken.”

 

Gastronomisch snoepen bij Cocotte? https://www.restaurantcocotte.be/

Een interview van Stad Lommel met de foto van Cocotte.