Erfgoeddag 2021: De Nacht

Over passeurs, smokkelaars en douaniers

 

Expo

Wat hebben passeurs, smokkelaars en douaniers met elkaar gemeen? Precies, hun activiteiten spelen zich meestal af tijdens de nacht. Wat het daglicht niet mocht zien, dat werd ‘s nachts gedaan! Hoe spannend en gevaarlijk was het om door “den draad” te kruipen? Welke truukjes werden er bij het smokkelen gebruikt? En slaagden douaniers erin om smokkelaars bij de lurven te vatten of trokken ze vaak aan het kortste eind? Ontdek het zelf in deze boeiende digitale expo (link staat binnenkort online).

 

Graphic novel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal en werd de grens tussen België en Nederland grondig gecontroleerd door de Duitse bezettingsmacht. Een van de controlemiddelen was ‘den draad’: een elektrische draadversperring die tussen april en augustus op de grens werd opgetrokken. Personen, goederen en inlichtingen onder, door of over den draad smokkelen werd een echte stiel voor specialisten. Maar ook na de oorlog en na het verdwijnen van den draad bleef de smokkel welig tieren. En soms liep dit slecht af…

Leerlingen van 5 STW – atelier expressie van de WICO–Campus Overpelt werden door deze verhalen geïnspireerd voor een heuse graphic novel. In enkele sprekende tekeningen per verhaal brengen ze de gebeurtenissen van toen tot leven.

Je kan de graphic novel hier digitaal bekijken (link staat binnenkort online).

Terug