6 3 4

Schilderkunst 17de eeuw

locatie:

  • Raadhuis

datum en tijdstip:

  • di 10/10/17

adres:

  • Dorp z/n, 3920 Lommel

link:

In de Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw schuilt achter het schijnbaar natuurlijk uiterlijk van een schilderij vaak veel symboliek. Niet alleen personen maar ook dieren, planten en voorwerpen hebben vaak een tweede betekenis. De kunstenaar die een vrouw aan het spinnenwiel afbeeldt, wil daarmee de deugd van de huiselijkheid uitbeelden...

In de Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw schuilt achter het schijnbaar natuurlijk uiterlijk van een schilderij vaak veel symboliek. Niet alleen personen maar ook dieren, planten en voorwerpen hebben vaak een tweede betekenis. De kunstenaar die een vrouw aan het spinnenwiel afbeeldt, wil daarmee de deugd van de huiselijkheid uitbeelden. Een druiventros bijvoorbeeld is niet alleen erg smakelijk, maar is vaak een symbool van kuisheid. De jager die een dame een patrijs aanbiedt, spreekt zijn tijdgenoten toe over erotiek. Bellenblazende kinderen verwijzen naar de vergankelijkheid, evenals de vele bloem- en fruitstillevens.

Portretten, doktersbezoeken, spreekwoorden, parels, brieven schrijven en nog meer symbolen zullen behandeld worden waardoor je vele schilderijen met andere ogen zal gaan bekijken!

Bron: UiTinVlaanderen.be


Tips van insiders en bezoekers