6 3 4

Glas & Zand

Museum Quartz Experience

In het unieke interactieve museum Quartz Experience kom je meer te weten over de uiteenlopende toepassingen van kwartszand. Kwarts - met een kristallijne structuur - wordt verwerkt in hoogwaardige toepassingen als glas, zonnecellen, computerchips, GSM’s, verven, waspoeders, slijpschijven,… Je maakt via allerlei proefopstellingen op een boeiende manier kennis met zandwinningsbedrijf Sibelco, de toepassingen van kwartszand, het productieproces van wit zand, … Het educatief centrum en de film is in het Nederlands of in Engels.

 

Adres


Quartz Experience
Blauwe keidreef 5
2400 Mol

 

Reserveren


Dienst Toerisme Mol
Markt 1a
Telefoon: +32 (0) 14 33 07 85
E-mail: toerisme@gemeentemol.be

 

Voor wie: Geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Ook ideaal voor schooluitstappen. Het museum is prima toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 

Wanneer: Het hele jaar door - steeds op aanvraag met uitzondering van de zomermaanden juli & augustus (juli & augustus op dinsdag & donderdag van 10u tot 18u vrij te bezoeken).


Aantal personen: Maximum 40 deelnemers


Duur: 1 uur
 

Prijs: Gratis


Opties: Na een bezoek kan een prachtige wandeling gemaakt worden rond een oude gereconstrueerde kwartszandgroeve.

 

 

Ontdekking kwartszand

De ontdekking van het kwartszand (witzand) gaat terug tot 1845, bij het graven van het Kempisch kanaal. In de buurt van Lommel, Mol en Dessel had dit zand een zeer hoog kwartsgehalte. In 1872 werd hiervoor de nv S.C.R. (Sablière et Carrières Réunie) opgericht en bekrachtigd door Leopold II. In 1896 werd SCR-Sibelco opgericht waarbij de familie Emsens een sleutelrol heeft gespeeld. In dat jaar werd de eerste gemechaniseerde zandgroeve van Stevensvennen uitgerust met een stoommachine. Rond 1910 waren er in de streek van Lommel, Mol en Dessel veel locale zandboeren actief.Het zand uit deze zandgroeven werd met binnenschepen vervoerd naar productiebedrijven in glas- en metaalnijverheid. In het begin hadden de schepen nog geen motor maar ze werden getrokken door mensen of paarden. Later werden er trekbootjes voorzien.

In de loop der jaren werd er veel vooruitgang geboekt op gebied van technologie en geografische uitbouw. Vanaf 1940 viel de export volledig stil als gevolg van de oorlog en liep S.C.R. grote materiële oorlogsschade op. Na de oorlog werd alles heropgebouwd en werd er in 1955 een nieuwe fabriek opgericht voor het drogen en malen van kwartszand. Sinds 1961 heeft S.C.R. een eigen overslaginstallatie in de Antwerpse haven, die hierdoor de belangrijkste West-Europese uitvoerhaven van kwartszand werd. Wegens hoge transportkosten werd besloten om internationaal onderzoek te doen naar nieuwe ontginningsgebieden. Vandaag de dag zijn er een 100-tal exploitaties over heel de wereld. Zo zijn er vestingen in de USA, Canada, Mexico, Brazilië, Nederland, Frankrijk, Scandinavië, Spanje, Portugal, Zwitserland,…. In 1983 werd er in Lommel een nieuwe veredelingsinstallatie gebouwd waardoor S.C.R-Sibelco vooraanstaande kwaliteitsproducten kon afleveren.
 

Waarvoor wordt het kwartszand gebruikt?

De toepassingen waarbij kwartszand als basisstof wordt gebruikt zijn zeer verschillend. Kwartszand is het hoofdbestanddeel van glas. Glas is een materiaal dat niet weg te denken is uit ons dagelijks leven. Denk maar aan kristal, vlak glas, hol glas en andere toepassingen als glasvezel, glaswol,.. Ook bij het gieten van metalen wordt gebruik gemaakt van zandvormen en zandkernen. Zuiver kwartszand is onmisbaar in de keramische industrie en wordt o.a. gebruikt voor vuurvaste stenen, sanitair, vaatwerk en tegels. De chemische toepassingen zijn veel omvattend. Kwartsderivaten worden o.a. gebruikt voor meststoffen, farmaceutische bereidingen, als bindmiddel in verf en lijm, bij de productie van cosmetica, als bleekmiddel in de papierindustrie en als bestanddeel in detergenten en waspoeders. Talloze vulstoffen worden vervaardigd op basis van kwartszand zoals verf, polymeerbeton, siliconenkit, metselspecie, sierpleisters, tegellijm,... Kwartszand wordt ook gebruikt in waterfilters, op golfbanen en sportterreinen, bij putboringen, als remzand voor tram- en treinstellen, als strooizand voor volières en aquariums. De bouwsector staat bekend als grote afnemer van kwartszand voor sierstenen, cementtegels, cellenbeton, vloeren, gevel- en dakpannen, wegenasfalt, isolatiemateriaal, ...
 


Tips van insiders en bezoekers